Blagoslov oltarne pale posvećene istarskim mučenicima

Blagoslov oltarne pale posvećene istarskim mučenicima

Crkva u Istri i hrvatskom narodu na blagdan sv. Bartola apostola slavi i godišnjicu mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika koji je nakon krizme u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine bio zaklan nožem u župnoj kući. Komunističke vlasti u Istri su nakon rata ubile dvojicu svećenika: bl. Francesca Bonifacia (1946.) i bl. Miroslava Bulešića (1947.), a od savezničke rampe kod Pule stradao je vlč. Ratimir Beletić (1947).

Kako bi ostao trajan spomen na njihova ubojstva vlč. Ilija Jakovljević, povjerenik Porečke i Pulske biskupije za žrtve II. svjetskog rata i poraća, dao je izraditi umjetničku sliku kod umjetnika Haria Vidovića, iz Roča, koja prikazuje istarske mučenike s atributima njihova mučeništva. Miroslav Bulešić je bio zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan – bačen u jamu, te Ratimir Beletić koji je ubijen savezničkom rampom kod Pule.

Blagoslov oltarne slike (pale) bit će u crkvi bl. Miroslava Bulešića u policijskom kampu u Valbandonu kod Fažane, 23. kolovoza 2018. u 18 sati, kad obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma u 20. stoljeću (fašizma, nacizma i komunizma). Misno slavlje predvodit će mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.